ELS MOORS wordt nieuwe Dichter des Vaderlands vanaf Gedichtendag 2018 // 9e Gedicht des Vaderlands Laurence Vielle

Op 21 maart 2017, de Unesco Wereldpoëziedag, maken we graag nationaal poëzienieuws bekend: Els Moors wordt Dichter des Vaderlands vanaf Gedichtendag 2018 (donderdag 25 januari). Vanaf vandaag wordt Els Moors alvast ambassadeur van de huidige Dichter des Vaderlands Laurence Vielle. Laurence Vielle publiceert voor de Wereldpoëziedag ook haar 9e gedicht, een warme oproep om via poëzie letterlijk deuren open te gooien, in tijden waarbij steeds meer grenzen worden afgebakend.

 

ELS MOORS

Els Moors (c) Gelya Bogatishcheva

(c) Gelya Bogatishcheva

Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Bij het balanseer verscheen in 2013 de dichtbundel Liederen van een kapseizend paard, een coproductie met Nieuw Amsterdam. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West Vlaanderen. In 2015 verscheen bij Brueterich Press de naar het Duits vertaalde bundel Lieder vom pferd über Bord. Moors is ondermeer docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Sinds 2016 is zij een van de Nederlandstalige dichters in de poule van het ambitieuze, Europese poëzieproject Versopolis.

 

 

‘Poëtisch asiel’, nieuw gedicht van Laurence Vielle

21 maart, Wereldpoëziedag, in deze sombere tijden van uitzettingen waarin steeds meer grenzen worden opgericht : 

Kies voor een huis van de poëzie! 

Vul je huis, vul je leven

Met poëzie!

Lees het gedicht ‘Poëtisch asiel’ hier.

 

Het project

Sinds Gedichtendag 2014 heeft België een Dichter des Vaderlands. Charles Ducal beet de spits af als eerste Dichter des Vaderlands van het land na Emile Verhaeren. Het is geen officiële titel, maar een literair initiatief van verschillende organisaties in België: Poëziecentrum (Gent), la Maison de la Poésie (Namur), VONK & Zonen (Antwerpen), en sinds 2015 zijn ook Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel), Poème 2 (Brussel), Midis de la Poésie (Brussel) en Jeugd & Poëzie (Antwerpen) partners in het project.

 

De Belgische Dichter des Vaderlands schrijft minimum zes gedichten per jaar die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in de drie landstalen ter beschikking gesteld en gepubliceerd op de website van de Dichter des Vaderlands en in diverse media. De vertalingen worden telkens verzorgd door het vertalerscollectief van het Internationale Literatuurhuis Passa Porta. Dichter des vaderlands is een literair project dat bruggen wil slaan tussen de verschillende taalgemeenschappen in ons land dankzij en omwille van de poëzie; het project wil bovendien onderzoeken hoe poëzie in de maatschappij kan functioneren. Om de twee jaar wordt de eretitel overgedragen aan een dichter uit een ander taalgebied van het land. Samen de partners van het project hoopt Moors binnen haar termijn een Duitstalige ambassadeur te vinden. Ze wil tijdens haar termijn als Dichter des Vaderlands in ieder geval meer samenwerken met Duitstalige, Belgische dichters.