• Dichter des Vaderlands

    Charles Ducal

    Charles Ducal (Leuven, 1952) is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Het huwelijk en schreef tot nu toe zes dichtbundels. In 2012 werden die samengebracht in Alsof ik er haast ben. Verzamelde gedichten 1987-2012, uitgegeven bij de prestigieuze poëzie-uitgever Atlas Contact.

    Daarnaast is hij de auteur van het enthousiasmerende essay Alle poëzie dateert van vandaag waarin hij uitlegt wat het belang van poëzie voor jou en mij zou kunnen zijn. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel, De buitendeur.

    Ducal schrijft op het oog klassieke poëzie in een klassieke vorm, die direct toegankelijk is. Inhoudelijk gaat het vaak over (innerlijke) conflicten, en niet zelden spreekt er ook een grote maatschappelijke betrokkenheid uit zijn werk. Of hij nu schrijft over het persoonlijke en intieme of over grotere sociale thema’s, met zijn gedichten weet hij de lezer te raken.

Meer weten over Charles Ducal?

Via deze links komt u meer te weten over de eerste Dichter des Vaderlands

Alsof ik er haast ben

Alle bundels van Ducal zijn integraal opgenomen in dit mooi verzorgde boek.

Bewoond door iets groters

De verzamelde Gedichten des Vaderlands van Charles Ducal

Het huwelijk

Een debuut dat opviel door de cynische toon, de strakke vorm en de bijbelse referenties.

De buitendeur

De wereld laat Ducal niet onverschillig, zo blijkt uit deze bezielde, betrokken gedichten.

Charles Ducal

uit: 'Alle poëzie dateert van vandaag', Gedichtendagessay / Dichter des Vaderlands

“Een prachtig gedicht brandt als een kus, snijdt als een mes, slaat in als de bliksem. Het zet de wereld in een onbekend licht. Het maakt de ogen wijder, de oren opener, het hart groter. Het is tegengif tegen zo veel: banaliteit, gezwets, verdoving, overdreven ernst, conditionering, moedeloosheid, eenzaamheid, routine, stress, winterkou.”