• Agenda

EVENT: Lisette Lombé, nieuwe Dichteres des Vaderlands

Lisette Lombé neemt op 28 maart in de gemeenteschool Parc Astrid in Jambes het stokje over als Dichteres des Vaderlands.

Het nieuws werd een jaar geleden aangekondigd: na Mustafa Kör is het de beurt aan Lisette Lombé om de rol van Dichteres des Vaderlands op zich te nemen voor de komende twee jaar. De fakkel wordt doorgegeven op 28 maart, enkele dagen na Wereldgedichtendag.

Om deze bijzondere dag te symboliseren heeft de dichteres ervoor gekozen om van collectieve emancipatie het centrale concept te maken. Ze heeft daarom de kinderen van 9 klassen van de gemeenschapsschool van Parc Astrid in Jambes – waar ze zelf de schoolbanken heeft versleten – begeleid bij het schrijven van een reeks anaforische gedichten die aan pers en publiek zullen worden voorgesteld. Teksten geschreven door meer dan tweehonderd kleine handjes van kinderen uit de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar, zullen tijdens workshops onder leiding van Lisette Lombé en Mustafa Kör worden voorgelezen.

Read More

Tot U – Slotshow Mustafa Kör

Mustafa Kör zwaait na zijn tweejarige mandaat als Dichter des Vaderlands feestelijk af. Voor deze avonden nodigt Mustafa artistiek verwante zielen uit die hem de afgelopen twee jaar bijstonden. In een avond vol poëzie, muziek & complimenten richt Mustafa zich nog eenmaal tot u.

De slotshow wordt twee keer met andere gasten gebracht.

Op 29 maart treedt Mustafa samen met Maud Vanhauwaert, Astrid Haerens, Johannes is zijn Naam en Rick De Leeuw aan in de Arenberg. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Op 27 april zal Mustafa afzwaaien in 30CC in Leuven samen met Johannes Genard (School is Cool), Lisette Lombé, Erhan Demirci en Rick De Leeuw. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Poëzieavond nieuw gedicht ‘Bibliofiel’

Mustafa Kör schreef het nieuwe gedicht ‘Bibliofiel’. In zijn gedicht breekt hij een lans voor de rol van bibliotheken in ons land. Het gedicht, dat hij schreef voor zijn lokale bibliotheek in Wilsele, zal ter ere van de Poëzieweek geschonken worden door Mustafa Kör, Poëziecentrum en Stad Leuven aan alle Belgische bibliotheken.

Poëzieavond met Mustafa Kör

Tijdens deze poëzieavond stelt Mustafa Kör het gedicht ‘Bibliofiel’ voor en leest hij voor uit zijn ander werk. Barbara De Munnynck van This Is How We Read, het vierkoppige literair collectief achter de gelijknamige blog, zal Mustafa ook interviewen.

  • Donderdag 25 januari 2024 om 20u
  • De Bib Leuven Wilsele (Aarschotsesteenweg 159, 3012 Leuven)
  • Bestel hier je tickets

Vanaf 25 januari 2024 lees je hier het gedicht ‘Bibliofiel’.

In het gedicht gebruikt de dichter de metafoor van een ‘oerknal die zich voltrekt’ en refereert zo aan wat literatuur ons kan brengen. Literatuur, in de vorm van poëzie, verhalen, informatie of welke vorm dan ook brengt ons als mensen ‘bladgoud’ en ‘inzicht’. Op die manier breekt Mustafa Kör een lans voor bibliotheken waar literatuur, verlangen en inzicht gehuisvest zijn en bouwt hij mee aan een maatschappelijk draagvlak voor de kracht, de impact en het potentieel van bibliotheken.

Mustafa Kör, De Bib Leuven en Poëziecentrum zullen gedicht ‘Bibliofiel’ ook schenken aan alle Belgische bibliotheken zodat de ode in elke bib een thuis vindt. Elke bib zal een uniek genummerde en gesigneerde print van het gedicht ontvangen.