• Gedichten des Vaderlands

  Mustafa Kör

  Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren.

  Kör was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk.

  Met zijn verhaal ‘Uitverkorene’ sleepte hij de eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd in de wacht. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

  Sinds 2018 maakt Mustafa Kör deel uit van Versopolis, een Europees poëzieplatform dat opkomend Europees poëzietalent promoot.

  Na een project als Dichter in Residentie op een technische school publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens. Deze bundel kreeg samen met het project de culturele Pluim-award van de stad Tessenderlo.

  Mustafa Kör is peter van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

  In 2022 volgt hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Gedurende die periode zal zijn poëzie de hoofdrol spelen in diverse maatschappelijke projecten.

  Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde bij maelstrÖm reEvolution en PoëzieCentrum. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit, steeds intuïtief, bijna vanuit de onderbuik neergepend.

Meer weten over Mustafa Kör ?

Klik op deze links en ontdek meer over de nieuwe Dichter des Vaderlands, Mustafa Kör.


Brood en liefde

2022
PoëzieCentrum en maelstrÖm reEvolution
82 pagina's

Poëziejongens

2019
Poëziejongens is een initiatief van CANON Cultuurcel in samenwerking met PoëzieCentrum
48 pagina's

Ben jij liefde

2016
Uitgeverij Vrijdag
55 pagina's

Mustafa Kör

/ Dichter des Vaderlands

Mustafa Kör, Dichter des Vaderlands, citeert Icarus: “Heb mijn stem schor geschreeuwd op je naam alleen je kroon viel uit de hemel”
 
“Ik kies deze quote omdat de mythe van Icarus mij van dichtbij roert. Het is een tragiek die mijn signatuur draagt: ondanks het gevaar je te verbranden en/of neer te storten is het verlangen groot  om de hemel te bestormen. Zo zou poëzie moeten zijn: compromisloos, snijdend niet in de laatste plaats in het eigen vlees. Juist doordat je je niet spaart, kan het  nieuwe inzichten brengen, vernieuwen,  uitdagen, maar ook weer troost en loutering bieden. Stormachtige poëzie, hoe hermetisch ook, leert en toont ons veel meer over onszelf dan voortkabbelende poëzie.”