• Charles Ducal

    Gedichten des Vaderlands

    Hier kun je alle gedichten lezen die Charles Ducal schreef als een nationale dichter. Op woensdag 29 januari 2014 presenteert Charles Ducal zijn eerste gedicht aan de pers en het publiek in Passa Porta. Abonneer u op de nieuwsbrief om ervoor te zorgen dat u geen enkele van de dichters van de Nationale Dichter mist.

Rode bloemen

8 maart is internationale vrouwendag. Charles Ducal, ambassadeur van Dichter des Vaderlands Laurence Vielle, schreef ter ere van deze dag een gedicht. Hij liet zich inspireren door vrouwen die getuigen over hun werk, over hun huiselijke situatie en over hun inzet voor de rechten van de vrouw. Het gedicht werd geschreven op vraag van de Algemene Centrale van de ABVV.

Read More

Poste restante

Belgische instituten als het spoor en de post kunnen natuurlijk niet ontbreken in het traject van de Dichter des Vaderlands. De trein laat Charles Ducal aan zijn opvolgster, Laurence Vielle, en voor de post roept hij haar alvast aan zijn zijde. bpost stelt deze maand zijn nieuwe collectie postzegels van 2016 voor en het koninginnenstuk daarin is zonder twijfel de zegel gewijd aan Emile Verhaeren, de illustere voorganger van onze Dichter des Vaderlands, in een prachtig ontwerp van GAL waarin de man en zijn poëzie letterlijk één worden. Voor de uitgifte schreven Charles Ducal en Laurence Vielle speciaal een gedicht.

Read More

Oude vrouw

Het dertiende gedicht van de Dichter des Vaderlands, Charles Ducal, is geschreven naar aanleiding van de Werelddag Dementie. Deze dag heeft een speciale betekenis voor bijzonder veel mensen, die met deze vreselijke ziekte geconfronteerd worden, ook voor de dichter die zijn vader in zijn laatste levensjaren langzaam aan deze ziekte zag bezwijken.

Read More

De Zee

Geen plek zo Belgisch als het Noordzeestrand. Met zijn twaalfde gedicht trekt Charles Ducal naar zee voor een vakantiegedicht. Het gedicht verschijnt tijdens Theater aan Zee op een postkaart.

Read More

Vluchtelingen

De toenemende dodentol aan de buitenmuren van Fort Europa schokt de publieke opinie diep. Dichter des Vaderlands Charles Ducal heeft het in dit drieluik niet over mensensmokkelaars, maar richt de lamp op onze beschaving. Recht op migratie is een fundamenteel mensenrecht. In theorie. Elke verdronkene – horen we het? –  is een schreeuw om minder eigenbelang en meer geweten.

Read More

Bevrijding 1945

Wanneer de wapens zwijgen, is in ontelbare hoofden de oorlog nog lang niet voorbij. Het tiende gedicht van de Dichter des Vaderlands herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog (8 mei). Het gedicht is geïnspireerd op de eigen familiegeschiedenis tijdens die oorlog.

Read More

Hart boven Hard

Op dinsdag 21 juli 2015 kreeg burgerbeweging Hart Boven Hard de prijs voor de democratie uitgereikt. Dichter des vaderlands Charles Ducal schreef naar aanleiding daarvan een nieuw gedicht.

Read More

Nooit fout

21 maart is World Poetry Day, een werelddag voor de poëzie op initiatief van UNESCO. Charles Ducal legt dit jaar speciaal de focus op jongeren en poëzie. Want zonder jeugd geen nieuwe lente en geen nieuw geluid. De dichter des vaderlands verwelkomt hen alvast van harte met zijn negende gedicht.

Read More

Woord tegen woord 2

In ‘Woord tegen woord 2’ buigt de Dichter des Vaderlands zich opnieuw over de taal van de media. Over vertrouwde tv-beelden die ons wereldbeeld niet aantasten. Over een moeilijk te aanvaarden waarheid die vroeg of laat spreken zal.

Read More

Koopkracht

Het zevende gedicht van de dichter des vaderlands doet ons nadenken over het begrip ‘koopkracht’ in een samenleving die zowel enorme rijkdom als schrijnende armoede creëert en de solidaire invulling van basisbehoeften steeds meer vervangt door individuele verantwoordelijkheid. Het verschijnt voor het eerst op 17 oktober, de Werelddag tegen de Armoede.   

Read More