EVENT: Lisette Lombé, nieuwe Dichteres des Vaderlands

Lisette Lombé neemt op 28 maart in de gemeenteschool Parc Astrid in Jambes het stokje over als Dichteres des Vaderlands.

Het nieuws werd een jaar geleden aangekondigd: na Mustafa Kör is het de beurt aan Lisette Lombé om de rol van Dichteres des Vaderlands op zich te nemen voor de komende twee jaar. De fakkel wordt doorgegeven op 28 maart, enkele dagen na Wereldgedichtendag.

Om deze bijzondere dag te symboliseren heeft de dichteres ervoor gekozen om van collectieve emancipatie het centrale concept te maken. Ze heeft daarom de kinderen van 9 klassen van de gemeenschapsschool van Parc Astrid in Jambes – waar ze zelf de schoolbanken heeft versleten – begeleid bij het schrijven van een reeks anaforische gedichten die aan pers en publiek zullen worden voorgesteld. Teksten geschreven door meer dan tweehonderd kleine handjes van kinderen uit de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar, zullen tijdens workshops onder leiding van Lisette Lombé en Mustafa Kör worden voorgelezen.

Op 28 maart wordt ook het eerste gedicht van Lisette Lombé als Dichteres des Vaderlands gepubliceerd: “Onder een voetbalshirt/Sous la vareuse de foot”. Tijdens de plechtigheid in haar oude school zal ze dit gedicht, dat het begin van haar nieuwe opdracht markeert, voor het eerst voorlezen. Daarnaast zal ze ook vooruitblikken naar de projecten die ze de komende twee jaar in het hele land hoopt uit te voeren.

—–

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum en tijd: donderdag 28 maart om 10 uur.

Plaats: École communale du Parc Astrid → Allée du Parc Astrid 9 – 5100 Jambes

KLIK HIER OM TE REGISTREREN.

Bereikbaarheid: donderdag is marktdag in Jambes. Het verkeer op de Avenue du Bourgmestre Jean Materne mag daarom enkel in de richting van het station van Jambes. Als je van het station van Jambes komt, moet je dus de rue de Géronsart nemen. Parkeren kan het best op de parking van Acinapolis.

—–

OVER LISETTE LOMBÉ

Lisette Lombé is een veelzijdige en grensoverschrijdende kunstenares met een diploma in literatuur en bemiddeling. Ze is dichteres, podiumartieste, beeldend kunstenaar, activiste en pedagoge in één. Haar werk en strijd ontspringen aan haar eigen persoonlijke ervaringen als vrouw van gemengde afkomst, als moeder en lerares. Hieruit destilleert ze collages, performances, voorstellingen, boeken en workshops die opstand, vuur en eros uitdragen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en kreeg in 2017 de titel Ereburger van de stad Luik voor haar werk als artiviste en ambassadrice voor slam in de Franstalige wereld. Ze was finalist voor de Prix Médicis 2023 met haar roman Eunice (Seuil) en won verschillende prijzen voor haar literaire werk (Grand Prix du roman 2023 van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, Prix Grenades/RTBF, Prix Scam/SACD, Golden Afro Artistic Awards, La Belle Hip Hop Awards). Ze zal in 2024 en 2025 de volgende Dichteres des Vaderlands van België zijn. Foto : ©Mustapha Mezmizi. Meer over Lisette Lombélisettelombe.com

 

Voor het seizoen 2024-2026 krijgt dit project genereuze steun van de Nationale Loterij en haar spelers.