Poëziewedstrijd : Laurence Vielle gaat op zoek naar de Jonge Dichter des Vaderlands

Aan de vooravond van Gedichtendag 2016 werd Laurence Vielle Dichter des Vaderlands van België. Tijdens haar aanstelling lanceerde ze meteen een oproep aan de jonge Nederlandstalige en Franstalige dichters van ons land: Schrijf met mij mee! Jeugd en Poëzie (Antwerpen) en Poème 2 (Brussel) slaan de handen in elkaar en lanceren een poëziewedstrijd rond het thema ‘De eerste keer / La première fois’.

Op basis van de inzendingen kiezen Laurence Vielle en haar ambassadeur Charles Ducal een Nederlandstalige en een Franstalige jonge Dichter des Vaderlands. Eveneens verschijnt er een tweetalige bloemlezing met de beste Gedichten des Vaderlands van de jeugd uit de inzendingen. De prijsuitreiking en de boekvoorstelling zullen plaats vinden in het kader van het fiEstival maelstrÖm rEvolution op 8 mei 2016 in Brussel.

***

Als ik zeg ‘de eerste keer’, waar denk je dan aan?
de eerste keer…
dat je van iemand hield / dat je praatte / dat je niet eens wist dat het de eerste keer was / dat je proefde / dat je van een riviertje tot aan de zee liep / dat je stemde / dat je schreeuwde / dat je viel / dat je ver weg ging / dat je hebt gevlogen / dat je de top van een berg bereikte / dat je een gedicht schreef over de eerste keer… / altijd weer een eerste keer? / schrijf jij nu maar het gedicht van je eerste keer, kunst van het begin…

***

Stel je kandidaat door maximum 3 gedichten in te sturen binnen het thema ‘De eerste keer’

– Je bent tussen 15-26 jaar
– max 3 gedichten
– thema: de eerste keer
– Inzenden kan tot 15 maart 2015

De jonge Dichter(s) des Vaderlands (15-26 jaar) schrijft 1 jaar minstens 3 gedichten over maatschappelijke thema’s. De jonge Dichters des Vaderlands gaan in gesprek met elkaar op papier, en krijgen een dichtermentor die ervaring heeft met maatschappelijke thema’s. Het winnende gedicht wordt vertaald in onze andere landstalen en verschijnt in een speciale bundel.

Jouw Nederlandstalig gedicht inzenden kan via de website van Jeugd & Poëzie. Klik hier om jouw gedicht(en) in te dienen. Een Franstalig gedicht insturen kan via info@theatrepoeme.be.

***

Een organisatie binnen het literaire project Dichter des Vaderlands, i.s.m. Jeugd en Poëzie, met de steun van het COCOF.