‘Ancestors’ : het tiende gedicht van Laurence Vielle als Dichter des Vaderlands

Laurence Vielle publiceert in het kader van EUROPALIA INDONESIA ‘Ancestors’ – haar tiende gedicht als Dichter des Vaderlands.

Haar nieuwe gedicht, ‘Ancestors’, stelt Laurence Vielle voor aan het vaderland op 2 november aanstaande, ter gelegenheid van Allerzielen. Voor deze tekst trad Vielle in de voetsporen van Indonesische voorvaderen en liet ze zich inspireren door de rituelen van het land.

Het kunstenfestival EUROPALIA organiseert al sinds 1969 kunst-biënnales telkens gewijd aan een ander gastland. Gedurende vier maanden staan in België en in de buurlanden honderden artistieke evenementen op de agenda (zie: www.europalia.eu ).

Voor editie 2017-2018, gewijd aan Indonesië, werd Laurence Vielle uitgenodigd voor een ontmoeting met lokale schrijvers en dichters in Makassar, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Celebes. Ze leerde er de rituelen rond voorouders kennen van verschillende stammen die leven op het eiland.

Het gedicht ‘Ancestors’ is de vrucht van haar ontmoetingen tijdens deze reis die plaatsvond in juli 2017. Het is ook de laatste tekst van een gelijknamige bookleg die op 25 oktober aan het publiek gepresenteerd werd tijdens een Apéro Poésie georganiseerd in het kader van Europalia Indonesia (i.s.m. Midis de la Poésie).

De titel ‘Ancestors’ verwijst naar de titel van de hoofdexpositie van het festival : Ancestors & Rituals’.

Het gedicht zal te lezen zijn vanaf 2 november 2017 hier en op de Facebookpagina Poète National – er Dichter des Vaderlands, en – zo hopen wij – op diverse andere media!