“Hoe heter hoe beter” – Klimaatsong van Els Moors

Na de Nederlandse Dichter des Vaderlands is ook onze Els Moors aangestoken door het klimaatprotest. Ze lanceerde een protestlied op de “grote klimaatstaking” van vrijdag 15 maart, onder meer geïnspireerd op de slogans die ze de voorbije weken zag voorbijkomen. (Via VRT NWS, door Kristien Bonneure)

Beluister hier het protestlied dat ze samen met Lieven Moors, Elien Vervaet en Dirk Elst maakte: Hoe heter hoe beter.

Na een hele reeks donderdagse klimaatbetogingen en zondagmarsen was er op vrijdag 15 maart de “Global Strike for Future”, de grote klimaatstaking. Er werd straks opnieuw gemarcheerd in Brussel en in een aantal andere steden, niet enkel in België.

Al die klimaatacties inspireren kunstenaars en schrijvers. Els Moors, die Dichter des Vaderlands is, schreef een klimaatlied  met als ironische titel “Hoe heter, hoe beter”, een echo van een bekende klimaatslogan van de voorbije weken: “Plus chaud que le climat, on est plus chaud, plus chaud”.

Het valt Moors op dat veel slogans van tieners verwijzen naar liefde en seks, en die “spontane opwarming” verwerkte ze ook in haar klimaatlied. Er zit ook een verwijzing naar Paul van Ostaijen in: “de chimpansee is ziek van de zee”.

*
auto’s die drijven op een zee van plastiek
naar hete planeten vandaag ben ik ziek

ik heb koorts van de liefde
ik heb koorts van de brand
ik heb koorts van mijn moeder

geen boom op haar strand
is veilig voor ’t water
dat komt waar het gaat

hoe heter hoe beter
en ja ook op straat

*

zee doet niet mee en is morgen kapot
één chimpansee later en dan ben ik god

ik heb koorts van de liefde
ik heb koorts van de brand
ik heb koorts van mijn moeder

geen boom op haar strand
is veilig voor ’t water
dat komt waar het gaat (x2)

Met dank aan de Nationale Loterij en haar Spelers.
Met de steun van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschap.