Laurence Vielle en Charles Ducal kiezen twee Jonge Dichters des Vaderlands!

Op zondag 8 mei 2016 worden twee Jonge Dichters des Vaderlands aangesteld om Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en haar ambassadeur Charles Ducal (Dichter des Vaderlands 2014-2016) te vervoegen in hun missie, een Franstalige en een Nederlandstalige. De winnaars schreven het beste gedicht binnen het thema “De eerste keer / la première fois” in de wedstrijd georganiseerd door Jeugd & Poëzie en Poème 2.

 

Niet alleen de winnaars, maar de 10 Nederlandstalige en 10 Franstalige deelnemers van de wedstrijd met de beste inzendingen worden in de bloemetjes gezet. Op 8 mei wordt namelijk de meertalige bookleg-bloemlezing De eerste keer / la première fois voorgesteld met de beste Jeugdgedichten des Vaderlands. De twee winnende gedichten openen de bookleg, vertaald in de drie langstalen. Benieuwd wie de Jonge Dichters des Vaderlands worden? Wees welkom op de ‘Jour & nacht de la Poésie’ in Poème 2 in Brussel, vooropening van het Brusselse kunstenfestival maelstrÖm fiEstival, inclusief Open Mic!

 

Jour & nacht de la Poésie

Op zondag 8 mei viert Poème 2 tot diep in de nacht de poëzie, en tegelijk vindt de vooropening van het maelstrÖm fiEstival plaats! De poëzie is vrij, het publiek is dat ook: stel zelf je poëziemenu samen deze dag en circuleer vrij tussen de verschillende onderdelen van het programma. Dagpas: 5 euro, inclusief kleine maaltijd.

 

PROGRAMMA

 

16 tot 18 uur : Aanstelling Jonge Dichters des Vaderlands

 

  • Twee Jonge Dichters des Vaderlands worden aangesteld om Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en haar ambassadeur Charles Ducal (Dichter des Vaderlands 2014-2016) te vervoegen in hun missie, een Franstalige en een Nederlandstalige.

 

  • Boekvoorstelling Bookleg De eerste keer / la première fois, uitgegeven bij éditions Maelström, met een selectie van de 10 beste Nederlandstalige en 10 beste Franstalige inzendingen binnen het thema ‘De eerste keer / la première fois’, en de winnende gedichten van de kersverse Jonge Dichters des Vaderlands vertaald in onze drie landstalen.

 

  • Inhuldiging van de spandoek met de namen van de 800 pennen die tot nu toe te gast waren in Poème 2 (dichters, romanciers en essayisten), in de voetsporen van Rimbaud en Verlaine die het bont maakten in de straten van Sint-Gillis en een stem gaven aan de jonge Dichters.

 

18 tot 18:30 uur: presentatie poëzie- en fototentoonstellingLe temps d’un instant’

 

Charles Ducal en Olivier Planckaert, leraar Frans van het ITL van Ath, presenteren het werk van de jonge metselaars van Ath, leerlingen van het zesde beroeps, afdeling Bouw, op hun eerste tentoonstelling op reis. Ook hun poëziebundel, Le temps d’un instant, wordt er voorgesteld en te koop aangeboden.

 

18:30 tot 18:45 uur : hommage aan Liliane Wouters

 

Laurence Vielle draagt een selectie van de gedichten voor van de dichteres en buurvrouw van Sint-Gillis, die zopas overleed.

 

19 tot 20 uur : Vooropening maelstrÖm fiEstival

 

  • Presentatie/vooropening van het 10e fiEstival door David Giannoni

 

  • Boekpresentatie van de twee booklegs « Saint-Gilles se conte » ter gelegenheid van 800 jaar Sint-Gillis, met voordrachten van Paul Emond, Laurence Vielle en Vincent Marganne, afkomstig van Sint-Gillis

 

  • Open mic voor de aanwezig dichters

 

21 tot 1 uur : Divertissements

 

Theatergezelschap Le Mesureur presenteert ‘Divertissements’, vier verhalen, een bewerking van « Conte des Contes » (Pentamerone) van Giambattista Basile (Napolitaanse dichter uit de 16e eeuw), in regie van  Benoît Blampain – 2 x 45 minuten.

 

PRAKTISCH


datum: zondag 8 mei 2016, van 16 tot 01 uur
locatie: Le Poème 2, Schotlandstraat 30, 1060 Brussel
toegang: 5 euro
info en reserveren: reservation@theatrepoeme.be // 02 538 63 58
Nodig vrienden en kennissen uit via het Facebookevent

 

Voor meer info, klik hier.