Première HAYDN op Theater Aan Zee 2018

Op vrijdag 3 augustus brengt Dichter des Vaderlands HAYDN op het podium tijdens Theater Aan Zee. Els Moors en haar ambassadeur Laurence Vielle vertalen Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze van de Oostenrijkse componist naar zeven hedendaagse gedichten. Guy Van Waas brengt de 18e eeuw binnen in het geheel met de variant op dit stuk op pianoforte. De verenigde talenten van de drie leiden tot een bijzondere herwerking van het meesterwerk.

Van Waas is een grote liefhebber van de muziek van Joseph Haydn (1732-1809), waaronder Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, de opdracht die Haydn in 1786 kreeg van de Cardinaal van Cadix om een muzikaal commentaar te schrijven bij de laatste woorden van Christus. Het werk werd onmiddellijk een groot succes, waardoor er meerdere versies verschenen: naast de originele voor orkest alleen, is er een variant voor orkest met koor, een andere voor strijkkwartet en een voor piano alléén, die al onze aandacht verdient.

Els en Laurence schreven zeven nieuwe gedichten naar aanleiding van die laatste woorden. Els liet zich niet alleen inspireren door de muziek van Haydn en de woorden van Christus, maar ook door de tekst van de in 1839 postuum uitgegeven novelle Lenz van Georg Büchner.  Hoewel hun nieuwe tekst hand in hand gaat met Haydns pianomuziek van enkele eeuwen geleden, is het resultaat een hedendaags tweetalig literair concert dat de taalgrenzen overschrijdt. In deze video zie je alvast wat de dichters en dirigent/muzikant zelf over de voorstelling te vertellen hebben.

Guy Van Waas is een grote specialist van de oude klarinet, maar tevens een gedreven klavierspeler (orgel, klavecimbel en pianoforte). Daarnaast neemt orkestdirectie een grote plaats in in zijn leven. Hij heeft tientallen Cd’s opgenomen, waaronder 18 als dirigent, met o.m. zijn ensemble Les Agrémens.

Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Zij is Dichter des Vaderlands van België tot Gedichtendag 2020.

Laurence Vielle (Brussel, 1968) is een Franstalige Belgische dichter en acteur. Poëzie en het gesproken woord zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze houdt ervan om woorden uit te spreken, te laten klinken, er een ritme aan te geven. Zij was Dichter des Vaderlands van ons land in 2016 & 2017.


‘Haydn’ is een productie van Guy Van Waas i.s.m. de Dichter des Vaderlands.

Met dank aan de Nationale Loterij en haar spelers.


datum: Vrijdag 3 augustus 2018, 15 u.
locatie: KAAP/ Vrijstaat O. | Koning Boudewijnpromenade 10, 8400 Oostende
toegang: €12 | €13 add
ticketsTheater Aan Zee