Dag van het Zoniënwoud: bospublicatie & luisterspel online!

Op 21 oktober, Dag van het Zoniënwoud, werden de bosgedichten voorgesteld die Dichter des Vaderlands Els Moors maakte tijdens haar zomerresidentie in het Zoniënwoud: Ruisbrousse. Een handleiding voor het Zoniënwoud. Deze unieke publicatie werd voor de gelegenheid in 4 talen – Nederlands, Frans, Duits en Engels – gratis aangeboden aan de bosbezoekers ter plaatse. Voorafgaand aan de boekpresentatie was er een Roue de Poètes doorheen het bos!
De publicatie vind je hier integraal terug.

In dit boekje krijgt u niet alleen de bosgedichten van Els Moors te lezen, ook Horizon+, het strategisch project om de connectiviteit met het Zoniënwoud te verbeteren, vertelt zijn verhaal. Vier koesterburen die leven in het bos worden belicht. Kunstenaar Kristof Morel goot die dieren letterlijk in glasramen op kathedraalformaat voor het bos. Schrijver/muzikant Dirk Elst heeft samen met Els Moors het bos in klanken gevat. De hoofdstukken van het luisterspel kan je hier beluisteren.

De boekvoorstelling werd voorafgegaan door een Roue des Poètes, waar een schare van Belgische dichters, zowel Frans- als Nederlandstalig, op vier prachtige locaties in het woud opgesteld staan. De volgende dichters mag je verwachten: Els Moors, Charles Ducal, Laurence Vielle, Antoine Boutte, Dominique Masaut, Michaël Vandebril, Tom Nisse, Seckou Ouologuem, Lisette Lombé, Vincent Tholomé, Claude van de Berge, en Dirk Elst! Het publiek schuift in vier groepen door van locatie naar locatie, en hoort zo alle dichters aan het werk. De wandeling zal ook passeren langs de glasramen die Kristof Morel maakte in opdracht van Horizon+. Inschrijven vereist wegens beperkte plaatsen!


 

Dit project is een samenwerking van Dichter des Vaderlands, Poëziecentrum, MaelstrÖm ReEvolution, Maison de la Poésie d’Amay, Horizon+ en Toerisme Vlaams Brabant. Met de steun van Natuurinvest en Agentschap Natuur & Bos.

Horizon+ is een intens samenwerkingsverband tussen de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, Regionaal Landschap Dijleland en de gemeenten Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, met steun van het Departement Omgeving. Deze partners zullen de komende twee jaar intens samenwerken om de connectiviteit met het Zoniënwoud te verbeteren.

 

Met de steun van de Nationale Loterij en haar spelers.
Met dank aan het Culturele Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap.