Els Moors lanceert vierde Gedicht des Vaderlands geïnspireerd door Haydn

De Dichter des Vaderlands maakt haar vierde gedicht wereldkundig. Het titelloze gedicht vormt de eerste van een cyclus gebaseerd op de zeven laatste woorden van Jezus Christus.De eerste regel van haar gedicht, ‘in deze bergen wil ik sterven’, is geïnspireerd op de woorden ‘Vader vergeef het hun want zij weten niet at ze doen’.

Samen met haar ambassadeur Laurence Vielle en dirigent- muzikant Guy Van Waas maakte Els een voorstelling rond Joseph Haydns Die sieben letzte Worten unseres Erlösers am Kreuze. Een derde inspiratiebron, naast Christus’ woorden en de herwerking ervan door Haydn, is de tekst van de in 1839 postuum uitgegeven novelle Lenz van Georg Büchner. Van Waas brengt de muziek op pianoforte en Laurence vult Els’ cyclus aan met zeven eigen gedichten bij de woorden. Op vrijdag 3 augustus 2018 gaat de voorstelling in première op Theater Aan Zee.

 

‘Vader vergeef hun want ze weten niet wat ze doen’

 

 

in deze bergen wil ik sterven

maar nog loop ik

op het hoofd

met mijn tenen in de mist

 

dit grauwe bos beeft onder mij

en kon ik de natte aarde bij de kachel zetten

binnendringen in de stormen

van t’heelal ooit alles in mij zuigen

 

met wijd gesperde open mond

 

ik zou voorover buigen

maar als ik ga liggen loopt de aarde

van me weg klein als een dwaalster

 

verdwijnt zij

in een grote stroom

 

Met de steun van de Nationale Loterij en haar spelers