LAURENCE VIELLE wordt nieuwe Dichter des Vaderlands vanaf Gedichtendag 2016

Aan de vooravond van de Unesco Wereldpoëziedag maken wij met trots de opvolgster van Charles Ducal bekend: de Franstalige dichter Laurence Vielle. Vanaf Gedichtendag 2016, donderdag 28 januari, zal Laurence de titel van Charles Ducal overnemen en schrijft ze 2 jaar lang gedichten die het vaderland aanbelangen. Vanaf nu is ze alvast de ambassadeur van Ducal in Franstalig België.

Vanavond wordt het nieuws aan het grote publiek bekend gemaakt tijdens ROTSPALEIS, poëzie in het Antwerpse Sportpaleis, waarbij Ducal Laurence Vielle op originele wijze aan het publiek zal voorstellen… Voor meer info over ROTSPALEIS, klik hier. In het Franstalige deel van ons land staan de Dichter des Vaderlands en zijn nieuwe ambassadeur Laurence Vielle op zaterdag 21 maart samen op het podium tijdens het Nouvel An Poétique in het Maison de la Poésie in Amay om het nieuws bekend te maken. Voor meer info over het programma, klik hier.

 

Laurence Vielle, in 1968 geboren te Brussel, moet je vooral zien en horen lezen. ‘Wat ik schrijf is spreekmateriaal, klankmateriaal. Ik lees graag hardop wat geschreven is,’ zegt ze. Een lezing door Vielle is dan ook altijd een feest. Laurence Vielle noemt zichzelf een sprokkelaarster. ‘Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg graag die woorden.’

Bij Poëziecentrum verscheen  in 2013 haar bundel Herschepping van de wereld, vertaald door Jan H. Mysjkin.

 


 

Nooit fout / Jamais faux / Nie falsch

21 maart is World Poetry Day, een werelddag voor de poëzie op initiatief van UNESCO.  Charles Ducal legt dit jaar speciaal de focus op jongeren en poëzie. Want zonder jeugd geen nieuwe lente en geen nieuw geluid. De dichter des vaderlands verwelkomt hen alvast van harte met zijn negende gedicht. Vanavond tijdens ROTSPALEIS draagt Ducal in première zijn gedicht voor aan het publiek. Lees het gedicht ‘Nooit fout’, ‘of Lof van het avontuur’, op de website van Dichter des Vaderlands, http://www.dichterdesvaderlands.be/nooit-fout/.

Op 21 maart 2015 viert La Maison de la Poésie in Amay het ‘Nouvel An Poétique’. De Belgische bloemlezing Belgium Bordelio wordt er voorgesteld, samengesteld door Jan H. Mysjkin en Antoine Wauters. De hele namiddag en avond staan in het teken van poëzie met een tentoonstelling, buffet en een vrij podium op het einde van de avond. Tijdens de boekvoorstelling om 18 uur staan Ducal en Laurence Vielle als première in het Franstalige deel van het land samen op het podium en leest Ducal zijn nieuwe gedicht voor. I.s.m. uitgeverij L’Arbre à paroles en Maison de la Poésie d’Amay.

 


 

Project Dichter des Vaderlands

Sinds Gedichtendag 2014 heeft België een Dichter des Vaderlands, Charles Ducal, die geïnaugureerd werd op donderdag 30 januari voor de periode 2014-2015. Het is geen officiële titel, maar een literair initiatief van verschillende organisaties in België: Poëziecentrum (Gent), la Maison de la Poésie (Namur), VONK & Zonen (Antwerpen), en sinds 2015 zijn ook Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel), Poème 2 (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel) partners in het project. De Belgische Dichter des Vaderlands schrijft minimum zes gedichten per jaar die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in de drie landstalen ter beschikking gesteld en gepubliceerd op de website van Dichters des Vaderlands en in diverse media. De vertalingen worden telkens verzorgd door het vertalerscollectief van het Internationale Literatuurhuis Passa Porta. Dichter des vaderlands is een literair project dat bruggen wil slaan tussen de verschillende taalgemeenschappen in ons land dankzij en omwille van de poëzie; het project wil bovendien onderzoeken hoe poëzie in de maatschappij kan functioneren. Om de twee jaar wordt de eretitel overgedragen aan een dichter uit een ander taalgebied van het land. Vanaf de inauguratie van Laurence Vielle, zal Charles Ducal de rol van ambassadeur van Laurence in Vlaanderen op zich nemen.